Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Djevojčica piše u bilježnicu držeći olovku lijevom nogom

Život djevojčice Fridah kao primjer svima

U razredu Fridah sjedi u prvom redu. Kad krene nastava, izuva gumene sandale i stavlja olovku među nožne prste.

Objavljeno

Fridahin život se zauvijek promijenio kada se razboljela od nedijagnosticirane bolesti u dobi od pet godina, izgubivši svu sposobnost kretanja i komunikacije. Upis u školu mnogo joj je značio, a njezin napredak je nevjerojatan: sada može odgovoriti s „da” i „ne”, okrenuti stranice svoje bilježnice nogama i pisati nožnim prstima. Fridahina škola jedna je od preko 650 škola u Zambiji u kojima se svakog školskog dana poslužuju Marijini obroci. Svakodnevna kaša daje joj energiju za igranje s prijateljima na igralištu, bavljenje sportom i koncentraciju na nastavi, pomažući joj tako na putu do ostvarenja sna da jednoga dana postane profesionalna nogometašica.

Djevojčica Fridah hoda po pustoj cesti

14-godišnja Fridah savladala je vještinu koja bi većini nas bila nevjerojatno izazovna

Pokraj jedne kuće u ruralnom selu u Zambiji, na improviziranom konopcu za sušenje odjeće izrađenim od lanca starog bicikla i komada žice povezanih zajedno i razapetih između dva stabla, visi tamnoplava školska suknja i svijetlo plava košulja. Ova uniforma pripada 14-godišnjoj Fridah, šestoj od sedmero djece u njezinoj obitelji i jedinoj koja ide u školu. Krenula je s 11 godina, uključivši se u inicijativu uključivanja djece s posebnim potrebama i invaliditetom u redovno obrazovanje.

Djevojčica Fridah i njezina majka ispred njihove skromne kuće

Kad je imala pet godina, Fridah se razboljela od nedijagnosticirane bolesti, ostala je paralizirana i izgubila sposobnost govora. Danas jedine riječi koje može reći su „da” i „ne”. Ovi odgovori predstavljaju napredak koji se dogodio otkako je krenula u školu. „Ne znamo kako je došlo do njezina invaliditeta”,  kaže nam njezina majka Peggy. „Neko vrijeme je bila bolesna, zatim je ostala paralizirana i nije mogla govoriti. Bila je sretna kad su joj rekli da može krenuti u školu, a i sada je presretna što može ići u školu.” 

Svakoga jutra prije nego što krene iz kuće, Peggy okupa Fridah u maloj plastičnoj kadi iza kuće. Zatim joj obuče uniformu i preko desne ruke stavi poderanu plavu plastičnu vrećicu za kupovinu u kojoj se nalaze njezina bilježnica i olovka. U razredu Fridah sjedi u prvom redu. Kad krene nastava, izuva gumene sandale i stavlja olovku među nožne prste. Nogama okreće stranice dok ne pronađe prazno mjesto za pisanje.

Djevojčica Fridah prati nastavu i bilježi zabilješke pišući nogama

Njezina učiteljica Jessie iz prve je ruke vidjela napredak koji je postigla: „Vidjela sam Fridah kako se razvija ove godine. Kad je prvi put došla ovdje, nije mogla ništa reći. Prošle godine je naučila odgovarati. Sada ako joj kažem riječ, a ona će ju napisati.” 

Osnovna škola Maguya jedna je od preko 650 osnovnih škola u Zambiji u kojima se svaki školski dan poslužuju Marijini obroci. Fridahini prijatelji joj pomažu, a ona kašu nosi u boci ispod ruke. Zamjenica ravnatelja Naomi Mashowo kaže: „Ova kaša uvelike pomaže djeci. Djeca dolaze u školu praznih trbuščića. Većina njih dolazi iz domova u kojima ne doručkuju. Zaista smo zahvalni što imamo ovu kašicu za našu dječicu. Oni mogu bolje učiti, jer su nešto pojeli”, dodaje Peggy. Dnevna kaša ne daje Fridah energiju samo u učionici, već i na igralištu. Uživa u preskakanju užeta, kao i u netballu i nogometu, toliko da joj je san profesionalno igrati nogomet kad odraste.

Djeca drže šalice u ruci i natpis na engleskom jeziku Marijini obroci hvala