Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Naša priča

Hrana se poslužuje djeci u školi u Zambiji.

Naša priča

Naša vizija

Vizija Marijinih obroka je da svako dijete prima jedan dnevni obrok na svom mjestu obrazovanja i da svi oni koji imaju više nego što im je potrebno podijele to s onima kojima nedostaju i najnužnije stvari.

Radeći zajedno s ljudima koji dijele naše ideale, vjerujemo da se ova vizija može postići u ovom svijetu u kojem ima dovoljno hrane za sve.

Povijest Marijinih obroka

Marijini obroci nastali su iz dobrotvorne organizacije pod nazivom Scottish International Relief (SIR), koja je osnovana nakon što su Magnus MacFarlane-Barrow i njegov brat Fergus odnijeli pomoć iz svog doma u Škotskoj u Bosnu i Hercegovinu tijekom sukoba 1992. godine.

Tijekom idućih 10 godina, SIR se proširio. Počelo je s izgradnjom domova za napuštenu djecu u Rumunjskoj, pružanjem pomoći oko vraćanja izbjeglica u Liberiju postavljanjem mobilnih klinika i nastavilo se dostavljanjem materijalne pomoći Hrvatskoj i Bosni, kao i financiranjem još mnogo projekata.

U početku se dobrotvorna organizacija uvelike oslanjala na velikodušnost lokalnog stanovništva u njihovom selu Dalmally u Argyllu Škotska, koji su marljivo donirali hranu, deke i druge potrebne stvari, a koji su zatim pohranjeni u obiteljskoj baraci. Ta ista baraka još uvijek služi kao globalno sjedište Marijinih obroka – i Magnusov ured kao izvršnog direktora – sve do danas.

 

Marijini obroci osnovani su 2002. godine

Udruga Marijini obroci nastala je 2002. godine kada je Magnus posjetio Malavi za vrijeme gladi i susreo majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njezinog najstarijeg sina Edwarda koji su njegovi životni snovi, on je jednostavno odgovorio: “Želim imati dovoljno hrane za jesti i moći jednog dana ići u školu.”

Taj je trenutak bio ključno nadahnuće koje je dovelo do nastanka Marijinih obroka koji su započeli hraneći samo 200 djece u dvije osnovne škole u Malaviju. Danas poslužujemo obroke za 2.429.182 djece svakog školskog dana u 17 zemalja.

Humanitarna udruga je dobila ime u čast Marije, Isusove majke, koja je i sama odgajala svoje dijete u siromaštvu.

Marijini obroci kroz godine

Gerard Butler dodjeljuje nagradu Magnus MacFarlane-Barrow.

2010

400.000

Marijine obroke svaki školski dan prima 400.000 djece.

Magnus je dobio CNN-ovu nagradu 10 najvećih heroja koju mu je predao naš prijatelj i globalni ambassador, holivudski glumac Gerard Butler.

Pohvalio je Magnusa zbog njegovog rada i rekao: “Svakoga dana Magnus daje do znanja djeci da su bitna, da je nekome tisućama milja daleko stalo do njih.”

Djeca čekaju da im se posluži hrana u školi.

2011

500.000 

500.000 djece svakog školskog dana prima Marijine obroke.

Dok nastavljamo provoditi naše programe školske prehrane, udružili smo snage s dugogodišnjim prijateljima u Malaviju i južnoafričkoj dobrotvornoj organizaciji Gift of the Givers (Darovi darovatelja) da bismo dostavili što više hrane za hitne slučajeve i pomogli održati na životu preko 40.000 gladnih ljudi u Somaliji.

Volonteri kuhari miješaju veliki lonac hrane.

2012

700.000

700.000 djece svakog školskog dana prima Marijine obroke.

Kad je to postao njegov glavni posao, Scottish International Relief je službeno promijenio svoj naziv registrirane dobrotvorne organizacije u Marijini obroci.

 

 

Djevojčica se smije tijekom nastave u Liberiji.

2014

900.000

Marijine obroke svaki školski dan prima 900.000 djece.

Broj djece koja primaju Marijine obroke nastavlja rasti zahvaljujući velikodušnosti naših podupiratelja. Približavamo se brojci od jednog milijuna djece koja su nahranjena svakog školskog dana.

Podržavatelj čita iz primjeraka knjige "Štala koja je nahranila milijun djece".

2015

1.000.000

1.000.000 djece prima Marijine obroke svaki školski dan.

Marijini obroci objavljuju vijest da sada osiguravaju obroke za milijun djece svakog školskog dana. Kako bi proslavili nevjerojatnu prekretnicu, HarperCollins objavljuje Magnusovu knjigu “Baraka koja je nahranila milijun djece”.

Djeca u Haitiju jedu zajedno u školi.

2021

2.058.099

Marijine obroke svaki školski dan prima 2.058.099 djece.

Marijini obroci slave posluživanje obroka za više od 2 milijuna djece svakog školskog dana. Baraka koja je hranila 2 milijuna djece (dopunjeno izdanje Magnusove knjige iz 2015.) objavljena je kako bi se obilježio taj trenutak.

Djeca slave novu brojku prehrane.

2023

2.429.182

Marijine obroke svaki školski dan prima 2.429.182 dijete.

Ove godine obilježava se 20 godina globalnog programa školske prehrane Marijinih obroka, koji donosi nadu gladnoj djeci u partnerstvu s nekim od najsiromašnijih zajednica svijeta.

Hrana mijenja priču

Zajedno možemo napraviti razliku