Food is prepared by Grandir Dignement in Madagascar

Zaboravljena djeca

Grandir Dignement postao je dio obitelji Marijinih obroka 2018. godine.

Objavljeno

Grandir Dignement jedan je od naših cijenjenih lokalnih partnera u programu školske prehrane, a koji poslužuje obroke djeci u pritvorskim centrima u Nigeru i na Madagaskaru. Mnoga od te djece, od kojih neka imaju samo osam godina, još uvijek čekaju suđenje i nisu proglašena krivima ni za kakav zločin.

Grandir Dignement osnažuje djecu u pritvorskim centrima boreći se za maloljetničko pravosuđe i radeći na poboljšanju obrazovnih rezultata. Uz rad Grandir Dignementa program školske prehrane Marijinih obroka dobro funkcionira te nastoji obnoviti nadu djeci u posebno ranjivoj situaciji. Članovi tima iz prve ruke vide vrijedan utjecaj koji naši obroci imaju na misiju njihove organizacije da obrazuje djecu koja žive u tako teškim okolnostima.

Dinot, voditelj u jednom od centara na Madagaskaru, kaže: “Kada nije bilo Marijinih obroka, mladi su jako patili.”

Svjetlost sja na zgradu na Madagaskaru.

Znaju da neće biti iznevjereni

Podučavanje koje pruža Grandir Dignement je praktično i zahtijeva više sudjelovanja nego što biste očekivali, kao što Fetra, nastavnik, objašnjava: „Za obuku koju vodim u poljoprivredi i stočarstvu, važno je biti u formi i imati energije. Obroci omogućuju mladima da budu učinkoviti, pažljivi i motivirani. Mnoga djeca dolaze iz siromašnih obitelji i boraveći ovdje dobivaju na težini. To je pozitivno za njih i omogućuje im da budu aktivniji tijekom naše nastave.”

Josselin je student i slaže se da je na nastavi potrebna velika koncentracija: "Kada radim dodatnu nastavu, moram se jako koncentrirati. Ponekad prođu četiri sata i ne jedem jer previše radim. Ali, srećom, zahvaljujući Marijinim obrocima, više ne jedem samo rižu. Volim dane kada nam posluže piletinu, daje mi snagu.”

"Omiljeni obrok mi je onaj kada jedemo piletinu. To mi daje snagu, vitamine i kalorije. Moja nada za budućnost je pronaći posao i naučiti voziti, jer sanjam o tome da budem vozač i da imam veliku kuću u glavnom gradu Antananarivu i obitelj.” – dijeli  šesnaestogodišnji Tafita, koji razmišlja o učincima koje obroci imaju na njega.

Mnoga djeca imaju složene obiteljske odnose, no i ona koja primaju posjete, njihove obitelji često nisu u mogućnosti donijeti hranu. Dinot kaže: "Obitelji ili neke crkve i udruge daju malo riže, ali kad nije bilo programa hranjenja, mladi su jako patili. Mnogi mladi ovdje nemaju obiteljske posjete pa osim Marijinih obroka, jedu samo ujutro kasavu koju im osigurava uprava zatvora.

“Program Marijinih obroka je kompletan paket jer tri do četiri puta tjedno ima svježeg povrća ili mahunarki i proteina poput mesa, jaja, ribe. Djeca su ovdje ranjiva. Ako ne jedu, bit će pothranjeni i neće moći pratiti aktivnosti. Mladi sada znaju da neće biti iznevjereni. Obožavaju hranu.”

Hrana se priprema od strane Grandir Dignement-a na Madagaskaru.

Zadržani bez suđenja

Procjenjuje se (1) da je u svijetu 260 000 djece u sukobu sa zakonom (2). Pritvaranje djece je nesretna stvarnost za društva diljem svijeta. U dobi od osam do osamnaest godina, veliki broj djece kojoj služimo u ovim ustanovama pritvoren je u vezi sa sitnim krađama, manjim ili 'statusnim prijestupima' (3). Mnogi od njih, uglavnom dječaci, dolaze iz jedno roditeljskih obitelji i suočavaju se sa životnim problemima egzistencije, a mnogi su tijekom odrastanja bili izloženi nasilju i iskorištavanju. Maloljetnici su obično iz najugroženijih četvrti i ruralnih područja Madagaskara gdje veliki dijelovi stanovništva žive u ekstremnom siromaštvu. Mnoga su djeca u pritvorskim centrima zatvorena bez suđenja, a osporavanje njihovog zatvaranja zahtijeva novac kojeg nemaju. Kada se ti čimbenici povežu s ozbiljnom nestašicom hrane, situacija je za mnoge alarmantna. Kada djeca napuste pritvor i uđu u društvo, mogu izaći pothranjena, a često i bez vještina potrebnih za samostalan život.

Grandir Dignement izravno se bavi ovim problemom, nudeći obrazovanje koje je osmišljeno da bude što sveobuhvatnije s izvannastavnim vještinama koje se poučavaju nakon tipičnog dana nastave. Grandir Dignement pruža medicinsku, socijalnu i pravnu podršku te uspostavlja rekreacijske i obrazovne aktivnosti. Također imaju programe usmjerene ka djeci nakon što budu puštena iz pritvora kako bi im pomogli da se ponovno integriraju u društvo i smanje vjerojatnost ponovnog počinjenja kaznenog djela. Uvjeti s kojima se djeca suočavaju u pritvorskim centrima na Madagaskaru pogoršani su zbog širih problema diljem zemlje.

Na području Madagaskara gdje radimo većina stanovništva živi u siromaštvu. Nesigurnost hrane je raširena; ekonomske i klimatske krize su uobičajene, a životni uvjeti za ovu djecu prije pritvora vjerojatno su bili vrlo izazovni. Međutim, dehumanizirajući zatvorski uvjeti i nedostatak poštovanja prema njihovim osnovnim potrebama pogoršavaju njihovu ranjivost. Ta su djeca još podložnija zanemarivanju, zlostavljanju, nasilju i iskorištavanju, a uvjeti se samo pogoršavaju ako je razina osoblja potkopana drugim krizama u regiji (4). Bez vitalne prehrane i mogućnosti učenja, situacija je turobna. Jednom kada se ta djeca pritvore, brzo mogu postati jedna od najnevidljivijih skupina u društvu diljem svijeta.

Voda se donosi radi pomoći pri kuhanju.

Odrastanje s dostojanstvom

Grandir Dignement postao je dio obitelji Mary’s Meals 2018. Utjecaj programa školske prehrane na obrazovnu ponudu u pritvorskim centrima bio je očit.

Fetra, učitelj i dobrovoljac s Grandir Dignement-om.

Fetra već deset godina radi kao nastavnik za Grandir Dignement. Prema njegovim riječima, Marijini obroci dobro nadopunjuju njihov kurikulum: “Djeca ovdje dobivaju raznolik jelovnik, koji uključuje piletinu, govedinu, grah, mahunarke, rižu i izbor povrća. Vitalna podrška Marijinih obroka znači da se djeca mogu više usredotočiti i koncentrirati. Rad Grandir Dignement’s pomaže u poboljšanju društvenih vještina, daje mladim ljudima osjećaj odgovornosti i uči ih praktičnim vještinama pripremanja hrane, higijene te zdravlja i sigurnosti što će im pomoći da budu neovisniji kada budu pušteni.”

Otkako su ovdje uvedeni Marijini obroci, učionice u pritvorskim centrima pune su fokusirane mladeži, s namjerom da se obrazuju, što je dobrodošao prizor za instruktore koji tamo rade.

Fetra kaže da je utjecaj koji su obroci imali važan i za njega osobno: "Počeo sam raditi za Grandir Dignement prije 10 godina. Tamo sam od početka. Vidio sam kako se njihova opskrba hranom razvijala tijekom vremena i kako su djeca zdravija otkako smo im počeli davati kompletne obroke zahvaljujući Marijinim obrocima.”

Radeći s Grandir Dignementom kako bismo nastavili donositi Marijine obroke ovoj ranjivoj djeci, možemo osigurati da stigmatizirani mladi ljudi na Madagaskaru imaju priliku za budućnost s dostojanstvom.

Reference:

(1):https://www.hrw.org/world-report/2016/country-chapters/africa-americas-asia-europe/central-asiamiddle-east/north#:~:text=The%20United%20Nations%20Children's%20Fund,behind%20bars %20around%20the%20world. “Most countries keep no accurate records of the numbers of children who are locked up for breaking the law. Furthermore, getting a sense of the numbers of children behind bars is complicated by the fact that some governments hold children in several kinds of facilities, including adult jails and prisons as well as juvenile detention centers.”

(2): https://www.penalreform.org/global-prison-trends-2022/children/

(3) ‘Status offence’ varies by state and country but involves conduct that would not be a crime if it were not conducted by a minor. Examples of this commonly include violating a city or county curfew, underage possession and consumption of alcohol, underage possession and use of tobacco, running away, ungovernability (being beyond the control of parents or guardians), and many others. Children who commit these status offences can be held at detention centres for an indefinite period.

(4) https://www.unicef.org/media/110196/file/Detention-COVID-Children-2021.pdf

Hrana mijenja priču

Zajedno možemo napraviti razliku