Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Kaša poslužena u papirnatim čašama na stolu

Svjetski dan kaše obilježili smo s Marijinim obrocima na tri lokacije

Svake godine 10. listopada obilježavamo Svjetski dan kaše. Jer znamo da kaša ima moć promijeniti živote!

Objavljeno

Povodom Svjetskog dana kaše, kojeg obilježavamo 10. listopada, treću godinu zaredom u župama organiziramo predstavljanje Marijinih obroka i pripremamo kašu kako bi svi zainteresirani mogli probati taj jednostavni obrok. Ove godine Dan kaše održali smo na tri lokacije.

 

Po prvi puta je u nedjelju, 1. listopada 2023., proslavljen Dan kaše u Dalmaciji, u Župi svetog Martina na Vranjicu, pokraj Solina. Omogućili smo svim zainteresiranima kušanje kaše koju djeca u programskim zemljama primaju. Samim obilježavanjem željeli smo potaknuti javnost na suosjećanje s gladnom djecom i podići svijest o 67 milijuna neuhranjene djece koja ne pohađaju nastavu zbog izgladnjelosti. Kaša djeci, koja prije nisu mogla dolaziti u školu, pruža više energije za učenje i time omogućuje daljnje obrazovanje. 

 

U nedjelju, 15. listopada, obilježen je Dan kaše na dvije lokacije: u Zagrebu, u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, te u Slavonskom Brodu, u Franjevačkom samostanu Presvetog Trojstva. Zainteresirani su kušali kašu, koju poslužujemo u programskim zemljama, taj jednostavan dnevni obrok koji može podmiriti osnovne potrebe gladnog djeteta te se uhvatiti  u koštac s temeljnim problemom siromaštva.

Zahvaljujući ovogodišnjem Danu kaše osigurali smo obroke za 520 djece tijekom cijele školske godine. Kaša itekako ima moć promijeniti dječje živote. O tome nam govore i statistike. Naime, djeca su nakon godinu dana primanja Marijinih obroka u Malaviju imala 29 puta veću vjerojatnost da nikada neće osjetiti glad za vrijeme boravka u školi.

 

Posjetitelji probavaju kašu Marijinih obroka u Slavonskom Brodu

Likuni Phala iznimno je popularna kaša za djecu u Malaviju. Likuni je ime mjesta u kojem su prije nekoliko godina časne sestre prvi puta osmislile to jelo za djecu, dok phala znači kaša. Ta se kaša sastoji od kukuruza, soje i šećera, a obogaćena je vitaminima i mineralima. Kaša se proizvodi na način da se od lokalnih poljoprivrednika diljem Malavija kupuju sirovi sastojci od kojih se proizvodi instant mješavina koju je zatim potrebno zakuhati s vrelom vodom. 

Proizvod je lako dostupan, jednostavan za prijevoz i za kuhanje, a također i vrlo jeftin. Kašu Likuni Phala poslužujemo u Malaviju, Zambiji i Zimbabveu. Važno nam je da je hrana, koju poslužujemo, domaćeg uzgoja kad god je to moguće. Bitno je da hrana nije uvezena.  Tako potičemo lokalno gospodarstvo. 

Volonteri su duša Marijinih obroka i bez njih ne bismo mogli širiti priču o Marijinim obrocima. Kako volonteri diljem Hrvatske i u naša tri grada daruju svoje vrijeme da osiguramo nove obroke, tako i lokalni volonteri u programskim zemljama rado prihvaćaju organizaciju kuhanja i posluživanja kaše. Oni čine mala djela ljubavi u ime Marijinih obroka i stoga im od srca hvala.

Dok ulažemo sve napore da dođemo do sljedećeg gladnog djeteta, koje čeka na Marijine obroke, potrebna nam je vaša podrška više nego ikad do sada.

 

Hvala svima koji su osigurali nove šalice kaše za najsiromašniju djecu svijeta!