Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Pogled iz razrušene učionice

Svijet ne pruža podršku ljudima Tigraja

Predugo to traje, ali nije prekasno. Vašom pomoći možemo pružiti važnu podršku ljudima Tigraja kojima je očajnički potrebna.

Objavljeno

Ima djece koja cjelodnevno rade u nadi da će zaraditi komadić kruha, ali ni to nije zajamčeno budući da osoba od koje prose, također, umire od gladi. Pedijatar nam poručuje da je stopa smrtnosti od neishranjenosti pet puta veća nego prije. I to bez ispunjavanja službeno priznatih kriterija za glad.

Zašto ova vijest nije na naslovnicama svjetskih medija? Gdje je sada koncert Live Aid-a?

Stravične posljedice rata još su uvijek prisutne. Usluge koje pomažu ljudima nositi se s traumom koju su proživjeli, malobrojne su i međusobno daleko udaljene u društvu gdje su vojnici opljačkali sve, od domova do bolnica. Trenutno, u trećoj godini katastrofalne suše strah od gladovanja još više dolazi do izražaja.

Od gladi se ne umire brzo. Prvo ti polako oduzima sve što imaš, a zajednice upravo kroz to prolaze.

U jednom od izbjegličkih kampova mali dječak rekao je našem suradniku da više ne osjeća  glad, ali samo zato što nema dovoljno energije da osjeti bol.

U osnovnoj školi Gendet dječak se protegnuo te kako mu se majica podignula, otkrila je njegov napuhani stomak. Doznali smo da je u njegovoj zajednici od gladi umrlo već 28 ljudi, a više od 30 djece klasificirano je kao opasno pothranjeno na temelju provedenih testova, ali zasad im pomoć nije pružena.

Nadalje, u Beati-Akor, u jednoj osnovnoj školi pojavilo se četvero djece sa svojim majkama, prašnjavi od prošnje na svaka vrata u gradu, ispruženih ruku prema đacima u nadi da će podijeliti svoj obrok s njima.

Jedna učenica, 12-godišnja Amlak, vidjela ih je, sažalila se nad njima te podijelila svoj dragocjeni obrok Marijinih obroka. Iako ova žrtva znači da ni sama neće imati dovoljan obrok, napravila je to bez sumnje, znajući da će im to pomoći da prežive barem još jedan dan.

U rujnu prošle godine, naš dragi prijatelj i suradnik pitao je: „Ako ne pomogneš ljudima od gladovanja i umiranja sada, kada ćeš? Sutra je prekasno.“

Za neke je, pak, već prekasno.

Slika velikog kamiona koji je uništen i ostavljen pokraj ceste.

Moguć je i drugi način. Vi koji podržavate Marijine obroke, već ste pomogli omogućiti dnevni obrok u školi tisućama djece Tigraja. Usred trenutne tragedije u regiji ovi su obroci tračci nade.

Nakon rata 30 000 djece počelo je ponovno dobivati Marijine obroke u školama. Za Božić smo ih dosegnuli još 15 000. Već smo odredili iduće škole koje bismo htjeli poslužiti, što bi nam omogućilo da pomognemo još barem njih 10 000. Možemo nastaviti dopirati do većeg broja djece, ako nam sredstva to dopuste.

Tijekom idućih nekoliko tjedana izvještavat ćemo više o ljudima Tigraja. Dali su nam svoje povjerenje da probudimo svijet njihovim pričama. Njihova nada očituje se u darežljivosti drugih ljudi.

Za djecu Tigraja ne mora biti prekasno.

 

Shona Shea

Senior Content Manager

Osnovna škola Beati-Akor