Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Magnus sjedi i razgovara sa ženom iz Etiopije, između njih sjedi dijete

Marijini obroci osigurani za čak 956 djece u Etiopiji

Potaknuti gorućim problemom suše, raseljavanja i brutalnih sukoba u Etiopiji, ove Korizme proveli smo kampanju „Kriza u Etiopiji”

Objavljeno

Potaknuti gorućim problemom suše, raseljavanja i brutalnih sukoba u Etiopiji, ove Korizme proveli smo kampanju „Kriza u Etiopiji” u razdoblju od 19. veljače do 31. ožujka 2024. godine. Poticali smo na razmišljanje o milijunima djece koja su zbog fizičkih i psihičkih ožiljaka propustila godine školovanja, te smo dijelili s našim podupirateljima iskustva starješina i priče djece.

Kroz kampanju u proteklih šest tjedana ponovno se pokazalo koliko velika srca imaju Hrvati za najugroženiju djecu u potrebi. Donacijama su osigurani godinu dana Marijini obroci za čak 956 djece u ratom zahvaćenim regijama Etiopije. Posebno nas je dirnuo odaziv pojedinaca i djece u školama koja su u korizmi kroz odricanje učinila mala djela ljubavi za pogođene krizom. Zahvalni smo na svakoj pojedinoj donaciji koja će osigurati hranu i obrazovanje.

Učenici prate nastavu

U Etiopiji provodimo program školske prehrane od 2017. godine i surađujemo s pouzdanim lokalnim partnerom kako bi mobilizirali lokalne zajednice u posluživanju školskih obroka na mjestima obrazovanja, a sve kako bi se kroz obrazovanje i prehranu stvorili dugoročni rast i otpornost vođeni zajednicom. Tijekom sukoba, dok se školsko hranjenje moralo zaustaviti, nastavili smo surađivati sa svojim partnerom kako bi pružili tople obroke i podršku za više od 45.000 raseljenih osoba koje su se sklonile u kampove.

Dvogodišnji građanski rat doveo je do nezamislivih razaranja, a nakon proživljenih grozota Etiopljani se suočavaju s kriznim razinama nesigurnosti opskrbe hranom. Prekidi u opskrbi humanitarne pomoći u 2023. godini dodatno su pogoršani s nekoliko kišnih sezona posljednjih godina što je rezultiralo jakom sušom, ostavili su živote i sredstva za život u ruševinama i ubrzali humanitarnu krizu. Broj djece koja su umrla od pothranjenosti bio je prilično stabilan posljednjih 13 godina, ali od rata se utrostručio. Prethodni smrtni slučajevi općenito su bili povezani s drugim zdravstvenim stanjima, ali sada je pothranjenost sama po sebi jedinstveni uzrok. 

Djeca sjede na podu i jedu Marijine obroke

Posljednjih nekoliko mjeseci djeca se polako vraćaju u školske klupe i obrazovne ustanove, koje su vidno oštećene od granatiranja dok su školske kuhinje opljačkane. Ponovno su uspostavljeni i programi školske prehrane, no godine napretka su uništene, nužna oprema je nestala, te je stoga sada više no ikad potrebno osigurati obroke kao i samo obrazovanje. 

Osnivač Magnus MacFarlane-Barrow za vrijeme posjete Etiopiji s nama dijeli: ”Nikada još nisam vidio situaciju koja toliko vapi da hitno proširimo naš program kako bismo što prije mogli dosegnuti više škola. Jedinu radost i nadu koju sam ovdje vidio ovaj tjedan bile su one škole u kojima su veliki tanjuri Marijinih obroka bili posluženi u redovima vesele djece koja su se smijala. U tim školama bilježi se suprotan trend, povećava se broj upisane djece.”

Magnus razgovara s voditeljima programa Marijinih obroka među djecom u improviziranoj učionici

Zahvaljujući Marijinim obrocima, i dalje ima nade. Nevjerojatan je utjecaj koji, čak i u najmračnijim trenucima, imaju pouzdani i redoviti školski obroci. Diljem Tigraja ti obroci pomažu djeci nadoknaditi propuštene godine školovanja tako što ih održavaju na životu i pružaju im razlog za to da pohađaju nastavu.

Iako je korizmena kampanja završila, djelovanje Marijinih obroka u Etiopiji se nastavlja. Ako možete, podržite naš rad kako bi milijunima raseljenih Etiopljana i gladujuće djece nastavili pružati prijeko potrebnu pomoć, te osiguravati obroke u zajednicama koje nemaju ni ono najosnovnije za život.

Hvala Vam na dobroti koja nam pomaže osigurati obroke za najugroženiju djecu svijeta!

Djeca drže crvene papire na kojima piše "Hvala Marijini obroci" na engleskom jeziku