Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Predstavnici Marijinih obroka prilikom dodjele nagrade Princeza od Asturije

Marijini obroci nagrađeni su nagradom Princeza od Asturije za doprinos miru, razumijevanju i suživotu

Marijini obroci počašćeni su nagradom Princeza od Asturije za doprinos miru, razumijevanju i suživotu – jednim od najprestižnijih priznanja u hispanskome svijetu.

Objavljeno

Prošlog petka (20. listopada) u Oviedu, u sjevernoj Španjolskoj, Marijini obroci bili su počašćeni nagradom Princeza od Asturije – jednim od najprestižnijih priznanja u hispanskom svijetu. Žiri je pohvalio Marijine obroke za posvećenost jednom od najvećih problema današnjice, gladi među djecom, i za upravljanje inovativnim i učinkovitim poslovnim modelom koji omogućava optimalno korištenje svih dostupnih resursa.

Skupina predstavnika Marijinih obroka – uključujući Elisalex Löwenstein, članicu Upravnog odbora Marijinih obroka u Španjolskoj, Aminu Swedi, državnu direktoricu Marijinih obroka u Keniji i Panjija Kajanija, državnoga direktora Marijinih obroka u Zambiji – provela je četiri dana u Španjolskoj s ostalim nagrađenima, uživajući u bogatom programu događanja. Osim sudjelovanju u nekoliko službenih ceremonija i susreta, nazočili su i nizu lokalnih kulturnih manifestacija, osmišljenih kako bi se proslavio rad Marijinih obroka širom svijeta.

Na službenoj konferenciji za medije Marijinih obroka, koja je održana u Hotelu Reconquista 19. listopada, novinari su postavljali pitanja o globalnoj krizi vezanoj uz glad, jedinstvenim izazovima sa kojima se suočavaju stanovnici zemalja gdje se služe obroci i sposobnosti djelovanja s niskim troškovima usprkos globalnom porastu cijena.

Elisalex Löwenstein, Amina Swedi i Panji Kajanij na konferenciji za medije

Amina Swedi sažela je rad Marijinih obroka na sljedeći način: "Ljepota Marijinih obroka je u tome što temeljimo naš program na sudjelovanju zajednice, tako da to ne radimo sami, već uz punu podršku lokalne zajednice." 

Felicity Read, direktorica komunikacija u Mary's Meals International, dodala je: "Trenutno osiguravamo obroke za više od 2,4 milijuna djece na mjestu njihova obrazovanja, ali znamo da trenutno 67 milijuna djece osnovnoškolskog uzrasta u svijetu ne ide u školu te da moraju pohađati školu kako bi se njima, njihovim zajednicama i zemljama pružila prilika da se pozitivno razvijaju u nadolazećim godinama."

Predstavnici Marijinih obroka posjetili su mjesnu školu Colegio Patronato San José u Gijónu, gdje su ih osoblje i učenici toplo dočekali. Školska knjižnica odabrana je kao mjesto za predstavljanje rada 1036 učenika iz 36 škola širom Asturije pod nazivom "Pon un Cero al Hambre" (Stavi nulu na glad). Prigodno su načinjene i šalice s porukama nade (napravljene od plavoga kartona u čast odabrane boje humanitarne organizacije), crteže, stripove, kuharice i girlandu dugačku jedan kilometar s izrezanim malim plavim šalicama.

Elisalex Löwenstein, Amina Swedi i Panji Kajani s učenicima u mjesnoj školi Colegio Patronato San José u Gijónu

Zaklada Princeza od Asturije također je priredila izložbu Marijinih obroka u umjetničkom prostoru Fabricá. Izrađena instalacija obuhvaćala je izrađenu učionicu, skladište žitarica i školsku kuhinju, uz repliku "barake" - limene strukture u Dalmallyiju, Argyllshireiju, gdje je počeo rad humanitarne organizacije, a koja i dalje služi kao globalno sjedište Marijinih obroka. Gosti su zauzeli svoja mjesta u ogromnom skladištu kako bi pratili panel-raspravu o globalnome problemu gladi, koju je vodila Rebeca Cerezo sa sveučilišta u Oviedu. Tom je prilikom prikazan dokumentarni film "Zero Hunger" (Nulta stopa gladi), u kojem je prikazan humanitarni rad.

Na pitanje smatra li da je UN-ov cilj održivog razvoja pod nazivom Nulta stopa gladi zaista ostvariv, Amina Swedi odgovorila je: "Putovanje od tisuću milja počinje jednim korakom. Mi u Marijinim obrocima već smo krenuli tim koracima. Uistinu se nadamo da ćemo stići onamo."

Slika izložbe Marijinih obroka