Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Dječak Lewte ispred srušene zgrade

Glasovi iz Tigraja: otkrivanje surove stvarnosti svakodnevnih borbi 13-godišnjeg Lewtea

Saznajte više o Lewteu, dječaku koji živi u Tigraju u Etiopiji.

Objavljeno

Lewte je 13-godišnji dječak koji se nedavno vratio u osnovnu školu u Tigraju u Etiopiji. U očima mu je duboka tuga, koju je zabrinjavajuće vidjeti kod djeteta.

Njegov otac je prije dvije godine, tijekom brutalnog dvogodišnjeg sukoba, umro od gladi i nedostatka lijekova. Lewtea je rat koštao godina obrazovanja, ali ga je isto tako lišio osnovnih potrepština.

Živi sa svojom majkom koja prodaje drveni ugljen kako bi uzdržavala obitelj. No, ne stigne li uskoro pomoć u obliku hrane i ljudi ne budu imali što kuhati, ona možda neće moći nastaviti baviti se time.

U njegovoj osnovnoj školi, koju je zajednica marljivo izgradila prije nekoliko godina, trenutno se ne poslužuju obroci, jer je zgrada u ratu znatno oštećena. Još uvijek služi za obrazovanje, ali objekt s razbijenim prozorima, zidovima i pločama oštećenim u eksplozijama daleko je od prikladnog za učenje novog gradiva u sigurnom okruženju.

Dječak Lewte na ulaznim vratima svoje učionice.

Potreba za Marijinim obrocima ovdje je od izuzetne važnosti. Suša ozbiljno utječe na ovo područje, a posebice na djecu poput Lewtea. Njegov učitelj opisuje njegovu obitelj kao „jednu od najsiromašnijih među siromašnima“, dok Lewte otvoreno priznaje da kod kuće nema novca za kupnju hrane, knjiga ili drugih potrepština. Priznaje, „zbog suše moja majka nema ništa - nema novca ni hrane da mi pomogne.“

Lewte naglašava kako voli dolaziti u školu, ali njegova je učiteljica nedavno primijetila veliku promjenu na njemu. „Prije je bio duhovit, suosjećajan, smijao se i šalio s prijateljima, no najednom je postao šutljiv, te više ne komunicira s drugima“, ukazujući na njegovo alarmantno stanje. Unatoč tome što je ranije „bio ambiciozan i volio stjecati znanje”, Lewte je sada letargičan, spava na satu i „naizgled gubi interes za školu i obrazovanje”.

Bez osiguranog dnevnog obroka, postoji mogućnost da će Lewte napustiti školu. Propusti li priliku za obrazovanjem, i sama njegova budućnost postaje upitna, jer bez školovanja neće imati osigurane obroke, koji su mu potrebni za preživljavanje.

Naš lokalni partner je spreman i voljan proširiti naše programe prehrane na više škola, uključujući i onu koju pohađa Lewte. Molimo vas, pomozite nam kako bismo osigurali školske obroke koji spašavaju život djeci u Tigraju.

Donirajte još danas! Djeca u Etiopiji nas trebaju.