Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Mahlet u učionici za stolom

Glasovi iz Tigraja: Bez oslonca

Upoznajte Mahlet, 12-godišnju djevojčicu iz Tigraja u Etiopiji, čija budućnost trenutno ovisi o tome hoće li imati što jesti.

Objavljeno

Osnovna škola Ara u Tigraju u Etiopiji samo je sjena onoga što je nekada bila. Nekoć uspješno i užurbano obrazovno središte, sada je tek blijeda slika s prigušenim, praznim učionicama i tihim hodnicima. U školi je mnogo manje učitelja nego prije. Neki su otišli u rat i nisu se vratili, dok su drugi otišli raditi drugdje jer se broj učenika postepeno smanjivao. Oko 300 učenika nije se vratilo u školu nakon smirivanja sukoba.

Osoblje kaže da neki od bivših učenika sada rade kao kućni pomoćnici ili čuvaju stoku. Jedan nam učitelj kaže: „Umjesto da umru od gladi, odlučili su biti sluge.” A kako se situacija pogoršava, boje se da bi još više djece moglo odustati od školovanja zbog slične sudbine, jer bitka s glađu postaje nepremostiva.

Jedna od učenica je i 12-godišnja Mahlet, čije je pohađanje nastave neprestano ugroženo zbog nedostatka hrane kod kuće, a trenutno ne postoji program školske prehrane koji bi joj osigurao dnevne obroke. Budući da se u školi ne poslužuju obroci, Mahlet kaže da je njezina majka stalno zabrinuta jer ju nema čime prehraniti.

Mahlet sjedi za stolom u učionici

Djevojčica shvaća važnost škole. Također zna i koliko bi joj bilo zabavno ići u školu, samo kada ne bi konstantno osjećala toliku glad. „Škola je važna jer se igram s drugima i učim, a pomaže mi i da zaboravim brige koje imam kod kuće zbog toga što moja majka nema hrane za mene”, naglašava.

Jasno je da nitko nije ostao pošteđen tijekom svih ovih godina sukoba, a ponajmanje djeca. Traume posljednjih nekoliko godina ozbiljno su utjecale na Mahletin nekad radosni i komunikativni duh. Njezina učiteljica kaže da je sada sramežljiva i emocionalna, te da ponekad zaplače kada joj se netko obrati. Njezino mentalno stanje se uvelike odražava i na njezin školski napredak, kao i na ocjene.

Kada nije u školi Mahlet poduzima sve kako ne bi previše vremena provodila u kući. „Mrzim sjediti kod kuće jer nema hrane i nema se što pripremiti. Kada ne kuham kavu svojoj majci, onda pomažem drugima kojima nema tko pomoći“, dodaje. 

Oni koji su se vratili u školu traže dopuštenje da odu kući za vrijeme nastave jer su previše gladni da bi ostali i učili. No, kada je lokalna zajednica čula da su iz Marijinih obroka posjetili školu, 15 djece se prijavilo u roku od nekoliko sati. Znamo da će pouzdana opskrba školskim obrocima vratiti još puno više djece u učionice i omogućiti im prve korake u bolje sutra.

Vreće i boce s hranom i uljem raspoređene po polju za preuzimanje

U potpunosti smo predani podizanju svijesti o očajničkoj potrebi u Tigraju kao i podržavanju naših lokalnih suradnika Kćeri Milosrđa, kako bismo u nadolazećim tjednima i mjesecima doprli do još više djece i osigurali im nužne obroke.

Znamo da će dnevni školski obroci zadovoljiti trenutnu potrebu Mahlet i njezinih prijatelja za hranom, te time i vidno utjecati na njihovu sposobnost učenja, posebice sada kada se ponovno žele uključiti u obrazovanje.

Pomozite nam da bodrimo zajednice u Tigraju i osiguramo potrebnu hranu djeci, koja su već toliko propatila. Imate priliku sudjelovati u uvođenju školskih programa prehrane Marijinih obroka u Osnovnoj školi Ara i na taj način pozitivno utjecati na budućnost ove djece, kako jedna čitava generacija ne bi bila izgubljena.