Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Vreće s hranom i boce ulja raspoređene po skupinama i spremne za dijeljenje potrebitima

Dirljiv posjet: Marijini obroci ponovno se susreću sa suradnicima u ratom razorenom Tigrayju

Donosimo iskustvo i priču Graeme Little, voditelja programa s nedavnog putovanja u Etiopiju

Objavljeno

Donosimo iskustvo i priču Graeme Little, voditelja programa s nedavnog putovanja u Etiopiju, kamo je pratio našeg lokalnog suradnika tijekom podjele hrane u zajednici. Tamo se susreo s ljudima kojima pomažemo zahvaljujući velikodušnoj potpori našeg fonda za hitnu pomoć – obiteljima i djecom koji pokušavaju iznova izgraditi svoje živote nakon razornih ratnih godina. Također, kroz video dnevnike Alexa Keaya, Direktora programa za podružnice i partnere Marijinih obroka poslušajte osobno iskustvo posjete ratom pogođenom Tigrayu.

“Krajem 2019. i početkom 2020. godine, Etiopija je iskusila najgoru moguću najezdu skakavaca u proteklih 25 godina. Poplava, ali i suša, znatno su smanjile zalihe hrane. U ožujku 2020. godine, škole su bile prisiljene zatvoriti vrata zbog COVID-a 19. Dok su se u studenom 2020. godine škole u Tigrayju pripremale za ponovno otvaranje, a mi bili spremni nastaviti s prehranom u školama i dodatno proširiti program, započeo je dvogodišnji oružani sukob sa zastrašujućim posljedicama za regiju. Mnoga djeca propustila su tri ili više godina školovanja zbog COVID-a 19 i rata.

Tijekom sukoba, kontakt s našim tamošnjim suradnicima bio je poprilično ograničen. Naša komunikacija bila je usmjerena na međusobnu razmjenu informacija i podršku, kao i na hitno organiziranje i dostavljanje paketa prve pomoći koji su sadržavali hranu. Bili smo prije svega usredotočeni na Mekelle (većinom školske zgrade), gdje je boravilo na tisuće raseljenih iz čitave zemlje. U studenom 2022. godine, na snagu je stupio mirovni sporazum, koji nam je vidno olakšao humanitarni rad. Napokon smo ponovno mogli doprijeti do zajednica u kojima inače dijelimo hranu u sklopu programa Marijinih obroka. Otvorila nam se mogućnost planiranja posjeta Tigrayju.

Kada smo stigli u zračnu luku Mekelle, dočekali su nas naši suradnici. To je bio uistinu dirljiv trenutak, jer se nije radilo isključivo o susretu pojedinaca, već okupljanju dviju bliskih obitelji koje su godinama bile usko povezane. Ti zagrljaji potrajali su znatno dulje nego inače. Na putu do grada s nama su podijelili svoja iskustva, koja su nas duboko ganula. Bilo je tu svjedočanstava o istinski potrebitima, o nevjerojatnoj žilavosti i domišljatosti, ali i iskrenom služenju onima koji su se našli na poprištu sukoba."

"Topla dobrodošlica dočekala nas je i u uredu naših suradnika. Čitava ekipa zdušno se udružila i došla iskazati podršku cjelokupnom pokretu Marijinih obroka. Na taj način iskazali su zahvalnost pojedinačnim podupirateljima, koji su u Marijine obroke uložili svoje vrijeme, novac, ali i molitve, koje su ih jačale i hrabrile u najtežim trenucima. Prisjetili smo se i istaknuli neke od posebno dirljivih volonterskih pothvata, kao na primjer Ruth, koja je svakodnevno plivala u ledenoj vodi ili Martin, koji je skupljao staro željezo kako bi pripomogao našem fondu za Tigray. Ovi volonteri bili su potaknuti na nešto drukčije djelovanje jer su istinu bili duboko potreseni, razmišljajući o obiteljima koje je snašlo zlo sukoba. Potekle su mnoge suze toga dana, a nastavile su teći i tijekom ostatka našeg boravka. Spoj dubokih i iskrenih emocija, olakšanja ali i veselja obilježio je naše druženje."

"Posjetili smo škole i zajednice koje su ranije djelovale s našim suradnicima i posluživale Marijine obroke. Bili smo prisutni pri raspodjeli hrane, koja se odvija iako su škole zatvorene. To nam je moguće zahvaljujući nevjerojatnom odazivu na naš hitni apel.

Dok smo se vozili zadivljujućim krajolicima, koji su bili ispunjeni spokojem i mirom, često nam je teško bilo i zamisliti koliko je baš ovo područje propatilo i kakvim je strašnim prizorima razaranja donedavno bilo izloženo. No ljepota krajolika pala je u zaborav čim smo stigli u naselje. Škole su bile korištene kao vojarne za različite oružane skupine. Obilježja razaranja bila su posvuda vidljiva, a užasna svjedočanstva slušali smo gdje god smo se zatekli. Svatko je na neki način bio pogođen ratom – bez iznimke. Sve škole i skladišta hrane billi su teško pogođeni, što nam predstavlja dodatan izazov pri povratku djece u školske klupe."

"Dok smo razgovarali s majkom troje djece, posvjedočila nam je kako je jedna naoružana skupina upala u njezino selo te su morali bježati u planine. Tamo su se skrivali osam dana gotovo bez imalo hrane, preživljavajući isključivo uz pomoć lišća biljke koja je bila donekle jestiva, ali iznimno neukusna i ne baš hranjiva. Skupljali su kišnicu između kamenja kako bi imali što za piti. Zahvaljujući Marijinim obrocima, njezina djeca sada imaju osigurane obroke u školi.

U izazovnim vremenima jasno je da naši suradnici osiguravaju podjelu hrane kojom ćemo doprijeti i do onih najosjetljivijih skupina u zajednicama koje poslužujemo. Također je jasno da su naša nastojanja pri raspodjeli hrane velika, ali je očajnički potrebna još znatno veća pomoć. Nakon dvije godine sukoba, u ionako zahtjevnom okruženju, potreba znatno premašuje svu pomoć koja nam je trenutno dostupna."

"S obzirom na to da su druge međunarodne organizacije nedavno zaustavile podjelu hrane u Etiopiji zbog manjka transparentnosti i zato što strah i neizvjesnost nalažu smjer projekta, naše obećanje povratka školskih kuhinja uistinu ulijeva nadu. Čim nam okolnosti to dopuste, uz pomoć lokalnih zajednica nastavljamo s obrocima u školama. Mnoštvo ljudi koje smo susreli tijekom našeg posjeta upravo je taj osjećaj nade i iščekivanja podijelilo s nama iskrena srca." Graeme Little, voditelj programa, Marijinih obroka