Djeca u školi u Malaviju.

Malavi

Marijini obroci u Malaviju poslužuju obroke za 1 080 852 djece svakog školskog dana.

Objavljeno

Gdje djelujemo

Život u Malaviju

Malavi je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu i trenutno se nalazi na 169. mjestu od 191 države i teritorija prema Indeksu ljudskog razvoja (HDI). Nevjerojatnih 70 % stanovništva živi ispod međunarodne granice siromaštva (2,15 USD dnevno), a 34,9 % djece mlađe od pet godina ima zastoj u rastu.

Malavi ima kontinuirano visoku razinu nesigurnosti hrane, a njegovo stanovništvo sve je osjetljivije na učinke klimatskih promjena. Dok se obitelji bore da pronađu dovoljno hrane za prehranu, preživljavanje često ima prioritet nad obrazovanjem.

Malavi je zemlja u jugoistočnoj Africi bez izlaza na more. Zemlja je poznata po svojim spektakularnim jezerima i prostranim visoravnima. Jezero Nyasa, poznato kao 'jezero Malavi', čini više od jedne petine ukupne površine zemlje.

Često nazivan "toplim srcem Afrike", Malavi je poznat po toplini svojih ljudi.

Djeca u školi u Malaviju.

Marijini obroci u Malaviju

Malavi je mjesto gdje je započeo naš program školske prehrane i gdje su 2003. godine posluženi naši prvi obroci.

Malavi je naš najveći program unutar kojeg se poslužuje više od milijun djece svakog školskog dana, a Marijini obroci Malavi provode ga u 1001 školi. Također surađujemo s lokalnim partnerom, MCSPA, na posluživanju školske prehrane u dodatnih 69 škola. Program je u mogućnosti doprijeti do tolikog broja djece zahvaljujući desecima tisuća volontera iz lokalnih zajednica diljem zemlje koji slobodno daju svoje vrijeme kako bi pripremili i poslužili naše hranjive obroke.

Marijini obroci djeluju u većini okruga u Malaviju i naš program snažno podupire Vlada Malavija. Većina škola koje primaju Marijine obroke nalazi se u južnoj regiji, ali velik broj djece također se podržava u središnjoj i sjevernoj regiji. Dopiremo i do djece predškolske dobi koja su najosjetljivija na posljedice pothranjenosti.

Malavi je središnji dio priče o Marijinim obrocima. Ovdje je tijekom gladi 2002. godine Magnus upoznao Edwarda, dječaka čija je majka umirala od AIDS-a. Magnus je pitao Edwarda o njegovim nadama i snovima i njegov odgovor - "Želim imati dovoljno hrane za jesti i moći ići u školu jednog dana" - nadahnuo je našu misiju i posao koji danas radimo.

Kada smo počeli djelovati u Malaviju?

Marijini obroci djeluju u Malaviju od 2002., a svoj program školske prehrane započeli smo 2003. godine.

Za koliko djece osiguravamo obroke u Malaviju?

Naši obroci poslužuju se za 1 080 852 djece u Malaviju.

Kakav obrok nudimo?

Tipičan obrok je kaša od kukuruza i soje koja je obogaćena esencijalnim vitaminima i mineralima. Ovo jelo lokalno je poznato kao likuni phala.

Gdje se nalazimo/gdje djelujemo?

Naš ured Marijinih obroka Malawi nalazi se u gradu Blantyre u južnom Malaviju. Obroke djeci poslužujemo u južnoj, središnjoj i sjevernoj regiji Malavija.

Koji je glavni grad Malavija?

Glavni grad Malavija je Lilongwe.

Koji jezik(i) se govori u Malaviju?

Engleski je službeni jezik Malavija, ali ga samo mali postotak stanovništva govori tečno. Chichewa je materinji jezik za otprilike polovicu stanovništva Malavija.

Koja se valuta koristi u Malaviju?

Malavijska kvača (MWK).

Koliki je broj stanovnika Malavija?

Broj stanovnika Malavija je 19 431 566