Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Djeca u školi na Madagaskaru.

Madagaskar

Marijini obroci na Madagaskaru poslužuju obroke za više od 83 000 djece svakog školskog dana.

Objavljeno

Gdje djelujemo

Život na Madagaskaru

Prema Indeksu ljudskog razvoja (HDI) Madagaskar se trenutno nalazi na 173. mjestu od 191 države i teritorija. Unatoč jedinstvenom ekosustavu zemlje, ekosustavu koji pruža obilje resursa, Madagaskar je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu i jedna od onih koja najviše ovisi o pomoći.

Madagaskar se nalazi u Indijskom oceanu, uz obalu južne Afrike. Poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo ključni su pokretači gospodarstva zemlje. Poljoprivredu zemlje čine prvenstveno mali poljoprivrednici, a glavni izvozni proizvodi uključuju kavu, čaj i začine.

Madagaskar je četvrti najveći otok na svijetu, s oko 26 milijuna stanovnika. Ima četvrtu najveću stopu kronične pothranjenosti u svijetu koja pogađa gotovo polovicu djece mlađe od pet godina. Prirodne katastrofe ozbiljna su prijetnja Madagaskaru i njegovom stanovništvu. Početkom 2022. godine otok su pogodile brojne ciklone koje su uzrokovale široku štetu na infrastrukturi i građevinama te uzrokovale gubitak života, povećavajući ekonomske pritiske i nesigurnost u opskrbi hrane za obitelji diljem zemlje.

Stupanj obrazovanja među djecom izuzetno je nizak.

Procjenjuje se da više od 80 000 djece osnovnoškolske dobi ne pohađa školu, a više od trećine ne završi osnovnu školu.

Djeca u školi na Madagaskaru.

Marijini obroci na Madagaskaru

Marijini obroci poslužuju školske obroke na Madagaskaru od 2018. godine.

Naš program školske prehrane provode naši partneri, Feedback Madagascar i Money for Madagascar (MfM). Feedback Madagascar osigurava hranjive dnevne obroke za 84 220 djece u 496 osnovnih škola u četiri regije. MfM nam omogućuje da dopremo do još 3 922 djece u 37 obrazovnih ustanova (mješavina osnovnih škola u regiji Itasy i dječjih centara u Antananarivu).

Također vodimo poseban program prehrane zajedno s našim dugogodišnjim partnerom, tvrtkom Grandir Dignement. Zajedno donosimo nadu za 427 ranjive djece u šest obrazovnih ustanova diljem zemlje – pet centara za pritvor i jedan centar za reintegraciju.

Djeca u pritvorskim centrima suočavaju se s užasnim uvjetima – neka od njih imaju tek osam godina, a mnoga još uvijek čekaju suđenje. Učitelji iz Grandir Dignementa rade s djecom, podučavajući ih pismenosti, računanju i stručnim vještinama. Dosljedna opskrba hranom u centrima ne postoji, tako da je naš poseban program prehrane slamka spasa za one koji su u pritvoru.

Za koliko djece osiguravamo obroke na Madagaskaru?

Marijini obroci trenutno na Madagaskaru poslužuju obroke za više od 83 000 djece u osnovnim školama, obrazovnim centrima i pritvorima, dok djeca istodobno uče.

Kakve obroke osiguravamo?

Tipičan školski obrok je riža s grahom ili lećom ili riža s kikirikijem i zelenim povrćem. Djeca u pritvorskim centrima dobivaju rižu s povrćem, mesom, grahom ili mahunarkama.

Gdje se nalazimo/gdje djelujemo?

Naš program školske prehrane djeluje u regijama Amoron’i Mania i Haute Matsiatra u središnjem Madagaskaru te Vatovavy i Fitovinany u jugoistočnom Madagaskaru. Obroci se također poslužuju djeci u regijama Itasy, Analmanga, Diana i Sava, kao i gradu Antananarivo.

Koji je glavni grad Madagaskara?

Glavni grad Madagaskara je Antananarivo.

Koji jezik(ci) se koristi na Madagaskaru?

Madagaskarski je glavni jezik koji se govori na Madagaskaru. Francuski se također koristi za komunikaciju.

Koja valuta se koristi na Madagaskaru?

Madagaskarski arijarij (MGA).

Koliki je broj stanovnika na Madagaskaru?

Madagaskar ima 29 037 756 stanovnika.