Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Djeca u školi u Libanonu.

Libanon

Marijini obroci poslužuju obroke za više od 1 400 djece svakog školskog dana u Libanonu.

Objavljeno

Gdje djelujemo

Život u Libanonu

Prema Indeksu ljudskog razvoja (HDI)  Libanon se trenutno nalazi na 112. mjestu od 191 države i teritorija te se suočava s ozbiljnim gospodarskim, političkim i financijskim izazovima.

Svjetski program za hranu (WFP) procjenjuje da su četvrtina stanovništva Libanona izbjeglice – što je najveći broj izbjeglica u svijetu po glavi stanovnika. Trenutno se u Libanonu nalazi oko milijun izbjeglica iz Sirije koji su pobjegli od sukoba u svojoj zemlji. Libanon je također dom za više od pola milijuna ljudi koji traže utočište od sukoba u Palestini.

Rast cijena hrane i naglo povećanje nesigurnosti hrane pogodili su zemlju kada je vrijednost libanonske funte naglo pala između 2019. i lipnja 2021. Pandemija Covida-19 i eksplozija u luci Beirut u kolovozu 2020. povećale su zabrinutost o gladi za većinu libanonskih obitelji i gotovo cjelokupnu izbjegličku populaciju.

Izazovno okruženje prisiljava mnoge obitelji da daju prioritet osnovnim potrebama, kao što su zdravstvena skrb ili hrana u odnosu na obrazovanje svoje djece. Procjenjuje se da više od 700 000 djece ne ide u školu. Učitelji se bore za preživljavanje s plaćama na koje je uvelike utjecala inflacija, a mnoge su škole ostale bez dovoljno goriva, struje i vode.

Volonterski kuhari u Libanonu.

Marijini obroci u Libanonu

Marijini obroci poslužuju školske obroke u Libanonu od 2016. godine.

Radeći s pouzdanom partnerskom organizacijom, Dorcas, dopiremo do djece u područjima oko Beiruta, gdje postoji velika populacija izbjeglica. To uključuje djecu koja pohađaju školu u Anteliasu, djecu u društvenom centru u okrugu Aley na planini Libanon i djecu u neformalnom obrazovnom centru smještenom u izbjegličkom naselju Bourj el-Barajneh.

Libanonska djeca pohađaju nastavu zajedno s djecom sirijskim izbjeglicama, a majke iz obje zajednice dobrovoljno pripremaju zajednički obrok, pomažući u rušenju prepreka i izgradnji odnosa.

Trenutno svakog školskog dana osiguravamo obrok za 1446 djece u Libanonu.

Kada smo započeli svoje djelovanje u Libanonu?

U Libanonu djelujemo od 2016. godine.

Kakve obroke osiguravamo?

Sendvič te komad svježeg voća ili povrća.

Gdje se nalazimo/gdje djelujemo?

Naš rad u Libanonu fokusiran je na područja oko Beiruta s velikim brojem izbjeglica. U provedbi programa surađujemo s pouzdanom partnerskom organizacijom, Dorcas.

Koji je glavni grad Libanona?

Glavni grad Libanona je Beirut.

Koji jezik(ci) se govori u Libanonu?

Arapski je službeni jezik Libanona, a često se govori različitim dijalektima.

Koja se valuta koristi u Libanonu?

Valuta koja se koristi u Libanonu je libanonska funta (LBP).

Koliki je broj stanovnika Libanona?

Libanon ima 6 767 368 stanovnika.