Djeca u školi u Libanonu.

Libanon

Marijini obroci poslužuju obroke za 1446 djece svakog školskog dana u Libanonu.

Objavljeno

Gdje djelujemo

Život u Libanonu

Prema Indeksu ljudskog razvoja (HDI)  Libanon se trenutno nalazi na 112. mjestu od 191 države i teritorija te se suočava s ozbiljnim gospodarskim, političkim i financijskim izazovima.

Svjetski program za hranu (WFP) procjenjuje da su četvrtina stanovništva Libanona izbjeglice – što je najveći broj izbjeglica u svijetu po glavi stanovnika. Trenutno se u Libanonu nalazi oko milijun izbjeglica iz Sirije koji su pobjegli od sukoba u svojoj zemlji. Libanon je također dom za više od pola milijuna ljudi koji traže utočište od sukoba u Palestini.

Rast cijena hrane i naglo povećanje nesigurnosti hrane pogodili su zemlju kada je vrijednost libanonske funte naglo pala između 2019. i lipnja 2021. Pandemija Covida-19 i eksplozija u luci Beirut u kolovozu 2020. povećale su zabrinutost o gladi za većinu libanonskih obitelji i gotovo cjelokupnu izbjegličku populaciju.

Izazovno okruženje prisiljava mnoge obitelji da daju prioritet osnovnim potrebama, kao što su zdravstvena skrb ili hrana u odnosu na obrazovanje svoje djece. Procjenjuje se da više od 700 000 djece ne ide u školu. Učitelji se bore za preživljavanje s plaćama na koje je uvelike utjecala inflacija, a mnoge su škole ostale bez dovoljno goriva, struje i vode.

Volonterski kuhari u Libanonu.

Marijini obroci u Libanonu

Marijini obroci poslužuju školske obroke u Libanonu od 2016. godine.

Radeći s pouzdanom partnerskom organizacijom, Dorcas, dopiremo do djece u područjima oko Beiruta, gdje postoji velika populacija izbjeglica. To uključuje djecu koja pohađaju školu u Anteliasu, djecu u društvenom centru u okrugu Aley na planini Libanon i djecu u neformalnom obrazovnom centru smještenom u izbjegličkom naselju Bourj el-Barajneh.

Libanonska djeca pohađaju nastavu zajedno s djecom sirijskim izbjeglicama, a majke iz obje zajednice dobrovoljno pripremaju zajednički obrok, pomažući u rušenju prepreka i izgradnji odnosa.

Trenutno svakog školskog dana osiguravamo obrok za 1446 djece u Libanonu.

Kada smo započeli svoje djelovanje u Libanonu?

U Libanonu djelujemo od 2016. godine.

Kakve obroke osiguravamo?

Sendvič te komad svježeg voća ili povrća.

Gdje se nalazimo/gdje djelujemo?

Naš rad u Libanonu fokusiran je na područja oko Beiruta s velikim brojem izbjeglica. U provedbi programa surađujemo s pouzdanom partnerskom organizacijom, Dorcas.

Koji je glavni grad Libanona?

Glavni grad Libanona je Beirut.

Koji jezik(ci) se govori u Libanonu?

Arapski je službeni jezik Libanona, a često se govori različitim dijalektima.

Koja se valuta koristi u Libanonu?

Valuta koja se koristi u Libanonu je libanonska funta (LBP).

Koliki je broj stanovnika Libanona?

Libanon ima 6 767 368 stanovnika.