Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Djeca u školi u Južnom Sudanu.

Južni Sudan

Podupiremo više od 81 000 djece svakog školskog dana u Južnom Sudanu.

Objavljeno

Gdje djelujemo

Život u Južnom Sudanu

Prema Indeksu ljudskog razvoja (HDI) Južni Sudan trenutno se nalazi na 191. mjestu od 191 države i teritorija. To je najmlađa nacija na svijetu (nakon stjecanja neovisnosti od Sudana 2011.), ali je i jedna od najnerazvijenijih zemalja na svijetu. Gotovo 70% stanovništva zarađuje ispod međunarodne granice siromaštva (2,15 dolara dnevno).

Južni Sudan (službeno Republika Južni Sudan) je država bez izlaza na more u istočnoj središnjoj Africi. Dijeli granicu sa šest susjednih zemalja: Etiopijom, Sudanom, Ugandom, Kenijom, Demokratskom Republikom Kongo i Srednjoafričkom Republikom.

Uporni  sukobi, ekonomska kriza, smanjena proizvodnja usjeva i oslanjanje na uvoz učinili su život ljudima Južnog Sudana iznimno izazovnim. Procjenjuje se da 6,4 milijuna ljudi (više od polovice stanovništva) nema dovoljno hrane. Ova brojka raste još više za ljude koji žive u državi Lakes, gdje djeluju Marijini obroci.

U ovom očajnički opasnom okruženju, obrazovanje je rijetko prioritet. Oko 2,4 milijuna djece osnovnoškolske dobi ne pohađa školu. Stope pismenosti žena među najnižima su u svijetu, a procjenjuje se da se polovica djevojaka iz Južnog Sudana uda prije 18. godine.

Djeca u školi u Južnom Sudanu.

Marijini obroci u Južnom Sudanu

Blisko surađujući s Biskupijom Rumbek, donosimo prijeko potrebnu dosljednost djeci diljem država Lakes i Warrap, regija u kojima je prisutno kontinuirano nasilje i nesigurnost hrane. Kontinuirani sukob doveo je do povećanog broja interno raseljenih osoba koje traže utočište u Rumbeku, ali regija prima ograničenu potporu humanitarnih agencija unatoč pritisku na hranu i resurse zbog sve većeg broja stanovnika.

Godine 2021. udružili smo se s MHA kako bismo dosegnuli do više od 11 000 djece u udaljenim područjima u državama Zapadnog Bahr el Ghazala i Središnjeg Ekvatorija. MHA je ponovno uspostavio, a u nekim slučajevima i ponovno izgradio neke od škola koje su bile napuštene nakon godina sukoba u tom području, kako bi djeci ponovno omogućio pristup učenju.

Marijini obroci jedna su od rijetkih organizacija koja pruža pouzdanu i dosljednu školsku prehranu u Južnom Sudanu i u ovoj izazovnoj situaciji uvelike se oslanjamo na neumoran rad naših partnera kako bismo nastavili pružati spas za djecu kojoj služimo.

Kada smo počeli djelovati u Južnom Sudanu?

U Južnom Sudanu djelujemo od 2008. godine (bivši Sudan).

Do koliko djece dopiremo u Južnom Sudanu?

Poslužujemo školske obroke za više od 81 000 djece u više od 120 školi.

Kakav obrok osiguravamo?

Tipičan školski obrok sastoji se od kukuruza ili sirka i graha.

Gdje se nalazimo/gdje djelujemo?

Naš program djeluje u državama Lakes, Warrap, Bahr el Ghazal i Central Equatoria u Južnom Sudanu.

Koji je glavni grad Južnog Sudana?

Glavni grad Južnog Sudana je Juba.

Koji jezik(i) se govori u Južnom Sudanu?

Engleski je službeni jezik Južnog Sudana. Također se govori više od 60 autohtonih jezika.

Koja se valuta koristi u Južnom Sudanu?

Južnosudanska funta (SDG).

Koliki je broj stanovnika Južnog Sudana?

Južni Sudan ima 10 997 000 stanovnika.