Sada pružamo obroke koji mijenjaju živote 1 838 859 djece na mjestu njihova obrazovanja!

Kako su se škole počele zatvarati zbog pandemije, nije bilo sigurno kako ćemo nastaviti pružati životno važne obroke djeci koja računaju na nas. Godinu dana kasnije, unatoč izazovima, slavimo i želimo dobrodošlicu 171 000 novopridošle djece u našem globalnom programu školske prehrane.

Back to all stories | Posted on 22 March 21

U ovo vrijeme prošle godine, naši su vrijedni timovi i volonteri u zajednicama ulagali ogromne napore kako bi prilagodili naš model školske prehrane i održali obećanje djeci koja su već primala Marijine obroke. Dogodilo se čudo i uspjeli smo kroz dijeljenje hrane u zajednicama i porcije za ponijeti kući osigurati da većina djece koja bi inače primala Marijine obroke u školi mogu nastaviti uživati u dnevnom obroku dok uče kod kuće.

Još je više zadivljujuća činjenica da smo nastavili ostvarivati svoju viziju da dopremo do sljedećeg djeteta koje čeka Marijine obroke - primili smo 171 792 nove djece u program školske prehrane Marijinih obroka od početka prošle godine.

Proširenje našeg program u Zambiji u listopadu i studenom prošle godine omogućilo je hranjive školske obroke za još preko 50 000 djece u toj zemlji. Također smo uspjeli dodati više od 6 900 ugrožene djece u program u Turkani (sjeverna Kenija) počevši od rujna, unatoč tome što su škole u to vrijeme zatvorene. Po hranu su dolazili članovi obitelji na raspodjele hrane koje smo organizirali u zajednicama dok škole nisu ponovo otvorene početkom ove godine.

Također smo surađivali sa svojim partnerima, organizacijom Feedback Madagascar kako bismo značajno proširili njihovu suradnju s nama. Zajedno smo u protekloj godini više nego udvostručili broj djece koja primaju Marijine obroke kroz ovaj program te sada 25 460 školske djece na Madagaskaru prima Marijine obroke, uključujući one iz Osnovne škole Ankarinomby, prikazane na slici.

Činjenica da smo uspjeli proširiti svoj rad na ovim područjima, pogotovo tijekom godine tolikih izazova, nevjerojatno je postignuće te zaista svjedoči o predanosti i odlučnosti naših timova i suradnika da ustraju u nastojanju da pruže gladnoj djeci dnevni obrok na mjestu njihova obrazovanja, bilo to u školi ili kod kuće.

Pokretanje novih programa suradnje u 2020. godini omogućilo nam je da proširimo svoje kapacitete te poslužujemo još više ugrožene djece. Uspjeli smo doprijeti do mladih ljudi u našem najnovijem programu u Nigeru, započevši drugi program s našim pouzdanim suradnicima, organizacijom Grandir Dignement (fr. Odrastati s dostojanstvom) – s kojima također surađujemo u zatvorima na Madagaskaru. Sada pružamo dnevne obroke djeci zatvorenicima u trima istražnim zatvorima u najvećim gradovima Nigera: Niameyu, Maradiju i Zineru. To je slamka spasa za tu brojnu djecu, od kojih neka imaju tek 13 godina, a zatočena su zbog sitnih zločina poput krađe hrane te još uvijek iščekuju suđenje.

Na vrhuncu pandemije u Zimbabveu počeli smo surađivati s novim partnerom, organizacijom za pomoć siročadi Mavambo Orphan Care, kako bismo pružili porcije za ponijeti kući više od 6 000 ugrožene djece u naseljima oko glavnog grada Harare; mnoga od te djece pozitivna su na HIV. A u našem najstarijem i najvećem programu školske prehrane u Malaviju, prepustili smo provođenje malog dijela svog programa (pružanje obroka za 5 000 djece) organizaciji MCSPA koja vodi neke od škola u kojima hranimo djecu.

Sve je ovo ostvareno dok smo manevrirali kroz situaciju koja se neprestano mijenjala, od zatvaranja škola, provođenja svih nužnih mjera sigurnosti, do bliske suradnje sa zajednicama i vladama kako bismo informirali i ohrabrili obitelji da što učinkovitije spriječe širenje virusa Covid-19.

Za ovu divnu vijest - da sada 1 838 859 djece uživa u u dnevnim obrocima u svojoj školi i ima priliku učiti i napredovati - zaslužna je velikodušnost naših podupiratelja diljem svijeta i mnoštvo malih djela ljubavi učinjenih u ime Marijinih obroka, kako bi nas približili danu kada će sva djeca imati dovoljno za jesti i moći ići u školu.

Tma