Obrok koji je promijenio ishod Jabulanijeve priče

Back to all stories | Posted on 7 September 21

Jabulani priča o sebi opisujući učinak koji su Marijini obroci imali na njegovo obrazovanje i kako je kaša promijenila njegov život nabolje.

„Kaša je za mnogu djecu najveća motivacija za dolazak u školu. Bez nje, ne znam bih li i sam bio ovdje, sjećam se da sam bio odustao od škole.“

Odrastajući u zabačenom selu u Malaviju, Jabulani je bio odustao od školovanja i pošao stopama velikog broja djece prije njega te počeo raditi na seoskim imanjima u zajednici. Prije Marijinih obroka Jabulani se sjeća da je ovako razmišljao: „Ne bih trebao nastavljati školovanje, ono mi neće pomoći da ostvarim svoj cilj. Većina djece iz mojeg sela ionako ne pohađa nastavu.“

Ali transformacijska moć kaše promijenila je ishod Jabulanijeve priče...

 

Suzbijanje gladi među djecom u Malaviju uz pomoć transformacijske moći kaše

Jabulani je bio dječačić kad su Marijini obroci započeli dijeliti obroke u njegovoj osnovnoj školi. Početak tog programa on i njegovi prijatelji dočekali su s uzbuđenjem, iako u to vrijeme nije mogao ni naslutiti koje će promjene taj dnevni obrok kaše unijeti u njihov život.  

“Nakon što smo počeli dobivati phalu nije bilo šanse da neko dijete preskoči nastavu zato što su svi znali da ako to učine, neće jesti. Svi su u selu počeli dolaziti svakoga dana na nastavu i danas je već mnogo ljudi školovano, a nepismenost se smanjila. Obrazovanje vam dopušta da budete bolja verzija sebe.”

"Kad sam bio mali, volio sam gledati filmove. Netremice bih ih gledao, iako nisam baš stvarno razumio o čemu govore jer su uglavnom bili na engleskom, ali svejedno sam bio znatiželjan. Uvijek sam se pitao hoću li ikada i sam moći tako govoriti engleski, to bi bilo najveće postignuće u mojem životu! Stoga je za mene obrazovanje ono što me je dovelo do ovog mjesta. Bez obrazovanja ne bih danas bio ovdje."

Danas je Jabulani konobar i barmen zaposlen u Blantyreu, drugome najvećem gradu u Malaviju. Broj djece do koje dopiremo u Malaviju znatno se povećao od vremena kad je Jabulani bio učenik, a njegova osnovna škola danas je jedna od najvećih koja sudjeluje u programu Marijinih obroka i nastavlja posluživati dnevni obrok djeci svakoga dana kako bi se glad među djecom u toj državi iskorijenila.

Dnevni obroci hrane u školi već su pomogli promijeniti osobne priče 1.838.859 djece. Uz vašu potporu i velikodušne donacije transformacijska moć kaše može pomoći pretvoriti snove u stvarnost za mnogo veći broj djece koja još  uvijek čekaju na Marijine obroke.