Marijini obroci 2021: Pogled unatrag

Sretna Nova godina od svih nas iz Marijinih obroka.

Back to all stories | Posted on 20 December 21

Pridružite nam se u pregledu događaja u protekloj godini u Marijinim obrocima, s naglaskom na ključne trenutke i s pogledom u budućnost, u novo poglavlje. Također, možete uživati u posebno istaknutim trenucima posljednjih 12 mjeseci u našem slavljeničkom videu.

Postoji puno razloga za slavlje u obitelji Marijinih obroka diljem svijeta u protekloj godini. Proživjeli smo nemirna vremena, trudeći se aktivno i pravovremeno djelovati, kako bismo održali obećanje dano djeci koja su bila uključena u naše programe školske prehrane. Također smo dosegli neke značajne ciljeve, koje smo uspjeli ostvariti pomoću malih djela ljubavi naših volontera, osoblja i podupiratelja, koji su udruženi s nama, u našoj misiji da dođemo do sljedećeg gladnog djeteta.

Poticanje rasta i širenja ovog pokreta uvijek je jedan od ključnih ciljeva u Marijinim obrocima. I 2021. je bila osobito uspješna u postizanju ovog cilja. U proljeće, objavili smo da Marijini obroci hrane više od 300,000 mladih umova, u 621 školi u Zambiji, a također smo se proširili u Vubwi, Chadizu i Katete područje u Istočnoj Provinciji.

Nakon niza zatvaranja škola po svijetu zbog posljedica Covid-19 pandemije, tisuće obrazovnih ustanova se ponovo otvorilo ove godine na području Malavija, Kenije, Madagaskara i Južnog Sudana. Međutim, pandemija i dalje otežava situaciju u drugim državama, gdje je obrazovanje zaustavljeno te su mnoge škole i dalje zatvorene zbog ograničenja. U nekim zemljama uključenim u naše programe još uvijek se dijele obroci koji se kuhaju kod kuće, kao na primjer u Indiji i Ugandi.

Ova godina obilježena je također i puštanjem u javnost nove kreativne platforme Marijinih Obroka Food changes the story (Hrana mijenja priču). Ona je značajna po nadi, pričanju priča i jednostavnosti, te će takve poruke biti utkane u naše kampanje i bit će naša nit vodilja u pohodu na ciljeve ambicioznog trogodišnjeg strateškog plana, The Next Child.

Objavljivanjem rezultata našeg petogodišnjeg istraživanja  Mary’s Meals Impact Assessment Report omogućeno je dijeljenje i širenje rezultata našeg konkretnog djelovanja. Cilj ovog istraživanja bio je prikupiti dokaze o dugoročnim ishodima našeg rada i oni će se koristiti za podupiranje našeg programa školske prehrane i  pomoći će nam u širenju Marijinih obroka po svijetu, kako bismo došli do novih korisnika. Tijekom pet godina, proveli smo više od 15,000 anketa u zemljama koje su u središtu našeg djelovanja: Malavi i Zambija; Liberija je dodana u projekt 2017., gdje je provedeno dodatnih 5,000 anketa.  

Nažalost, među ovim značajnim uspjesima, protekla godina donijela je i osjećaje tuge i bespomoćnosti. Sigurnost i dobrobit milijuna djece diljem svijeta još je ugrožena zbog gladi, nemira i ratova u mnogim zemljama, kao što su Etiopija, Sirija, Myanmar i Madagaskar.

Marijini obroci su u siječnju poslali poziv da se pomogne milijunima obitelji i izmještenih zajednica u Tigrayu, kojima je prijetila smrt zbog nedostatka hrane. Borbe i nemiri u najsjevernijoj regiji Etiopije uzrokovale su glad kakva nije zabilježena u zadnjih deset godina, glad potaknuta ratom u već nestabilnom području. Kako su se borbe pojačavale, škole su bile prisiljene prestati s radom, ali naš posao nije stao. Naši partneri u glavnom gradu Mekelle radili su bez prestanka kako bi uspostavili 22 centra za izbjeglice osiguravajući, na taj način smještaj za više od 30,000 namjerno izmještenih ljudi. Nastavljamo podupirati naše partnere i radimo s njima kako bismo zadovoljili osnovne humanitarne potrebe onih koji su najviše pogođeni ratnim grozotama.

U kolovozu, razorni je potres pogodio karipski otok Haiti te je oko pola milijuna djece ostalo u potrebi za hitnom humanitarnom pomoći. Naš partner, Summits Education, brzo je reagirao i uz potporu Marijinih obroka počeo dijeliti pakete s hranom obiteljima u najteže pogođenim područjima.

U rujnu, samo 6 godina poslije ostvarivanja našeg prvotnog cilja prehranjivanja milijun djece, Marijini obroci su objavili nevjerojatnu brojku od 2,058,099 djece iz 19 država, u nekim od najsiromašnijih zajednica svijeta, koja svakodnevno primaju hranjiv obrok na mjestu školovanja. To povijesno dostignuće proslavili smo događajem u udaljenom pustinjskom području Turkani, u Keniji, gdje naše osoblje i volonteri rade uglavnom s vrlo malom djecom u Centru za rani dječji razvoj. Događaj je snimljen i montiran zajedno sa velikim brojem poruka, misli i proslava  koje su zabilježene kamerom širom obitelji Marijinih obroka. Film koji je nastao objavljen je 8.rujna na Youtube.

Knjiga „Baraka koja je nahranila milijun djece“ doživjela je posebno izdanje povodom ostvarenja cilja prehrane 2 milijuna djece. Knjigu je napisao Magnus MacFarlane Barrow i 2015. godine bila je najprodavanija knjiga.  Za ovo izdanje vješto je preimenovana u “Baraka koja je nahranila 2 milijuna djece” i sada sadrži novi predgovor, epilog i  dodatno poglavlje  koje aktualizira priču Marijinih obroka.

Kako se godina približava kraju radujemo se novom poglavlju u životu i radu Marijinih obroka. Sljedeća godina će nedvojbeno donijeti još više izazova, ali i još više razloga za slavlje. U 2022. ujedinit ćemo se, kao globalna obitelj, u našem cilju da dođemo do sljedećeg djeteta i da do 2023. hranimo tri milijuna djece.