Back to all stories | Posted on 31 May 20

Dragi prijatelji,
U ovo vrijeme prošli tjedan, unatoč iznenadnom dolasku proljeća ovdje u Škotskoj, osjećao sam se dosta loše. Niz obavijesti prošlog tjedna značilo je zatvaranje škola u svakoj zemlji gdje osiguravamo Marijine obroke i prvi put do sada osjećao sam kako naša misija neće moći nastaviti dalje. Pronašao sam se u razmišljanju o svoj djeci koju znam da primaju Marijine obroke i koja će sada morati biti bez njih. Iako je razumljivo zašto su ta djeca trenutno bez pristupa obrazovanju za dobrobit njihove nacije, neprihvatljivo je da su primorana biti i bez dnevnog obroka. Naročito zato što su za većinu njih Marijini obroci – njihov dnevni obrok – najčešće veliki dio onoga što u danu pojedu.
 

Taj nepoznati osjećaj nemoći i očaja ubrzo je nestao. Prije svega zato što ljudi, koji su predani ovoj misiji, nisu bili spremni prihvatiti takvu situaciju.  Okružen ljudima koji su odlučni pronaći rješenje - i s mnogo glasova u žarkoj molitvi (što je barem jedini način sudjelovanja u ovoj misiji koji nam ne može biti oduzet) – nije bilo moguće zadržati osjećaj nemoći. Sada, tjedan dana kasnije, osjećam se potpuno drugačije. Puno prije nego smo se usudili nadati, rješenja se pronalaze. U Turkani, u sjevernoj Keniji, gdje se djeca – jedna od najsiromašnijih na svijetu – oslanjaju na naš dnevni obrok, naš nepobjedivi tim je već osigurao nastavak misije. U suradnji sa Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom obrazovanja dogovorili su način kako da naša hrana pronađe put do djece i njihovih domova. Ova nova inicijativa započet će uskoro. U međuvremenu su svi naši drugi timovi u razgovoru s voditeljima zajednica i  vladinim odjelima kako bi se pronašla rješenja i održalo naše obećanje. Ne mogu reći da će u svim slučajevima rješenja doći uskoro – mnogo je faktora koja se trebaju uzeti u obzir i neki su izvan naše kontrole – no mogu obećati da se sa svim snagama trudimo. Nadam se da će budućnost donijeti još lijepih vijesti poput ove iz Turkane.


 

No, naravno, dobre se vijesti mogu održati samo ako se sva druga mala djela ljubavi nastave. Više nego prije moramo podsjećati ljude na potrebe najmanjih u udaljenim mjestima i obećati im, unatoč vlastitim nevoljama, da ih nećemo zaboraviti. Zahvaljujem se svima uključenima u ovoj misiji na vašoj predanosti. Uslijed vaših osobnih poteškoća i tjeskobe, ostali ste usredotočeni na gladno dijete i naše obećanje njima. Predivni ste i osjećam duboku privilegiju što ste dijelom obitelji Marijinih obroka.

Čuvajte sebe i svoje voljene ovaj tjedan.
Božji blagoslov,
Magnus.