Back to all stories | Posted on 31 May 20

Dragi prijatelji,

Nadam se da je vas i vaše voljene novi tjedan pronašao u dobrom zdravlju.

Na moje čuđenje čini se kako je ovo deveti tjedan ovih informativnih poruka. Vrijeme, i njegova prolaznost, je nešto što se čini potpuno drugačijim u ovom periodu. Kada sam napisao prvo pismo nisam zamišljao da će devet tjedana kasnije COVID-19 i dalje utjecati na gotovo svaki aspekt života – i misiju Marijinih obroka također. Vjerujem da svi osjećamo tugu – pomalo i osjećaj žalovanja – gledajući živote mladih ljudi privremeno zaustavljene, bol razdvojenosti od obitelji i prijatelja, velike ekonomske poteškoće koje pogađaju mnoge obitelji, gubitak poslova, strah i nesigurnost gdje god pogledamo.

To je uznemiravajuća stvarnost. No usred toga svjedočimo istinski predivnim novim stvarima – naročito u razvijanju naše misije. Da mi je netko rekao prije devet tjedana kako ćemo do sada potpuno promijeniti naše modele dostavljanja hrane, usuglasili ih s vladajućima i pronaći način da nastavimo hraniti gotovo svu djecu iz našeg programa, mislim da im ne bih vjerovao.

No to se zaista ostvarilo. Nakon što je Vlada Liberije odobrila naše planove prošlog tjedna, sada postoji ustanovljeni plan koji osigurava da gotovo sva djeca iz naših programa diljem svijeta dobivaju hranu u vlasititim domovima.

Da je to sve stvarnost, ne samo ciljevi, snovi i želje, omogućeno je nevjerojatnim djelima koje svatko od nas, uključen u našu misiju, čini. Trebali bi razmišljati o njima i dozvoliti si osjećaj zadovoljstva i radosti. Oni nam pokazuju koliko je posebna obitelj Marijinih obroka. Obitelj je to nešto drugačija, koja nas uvijek iznenađuje – neprestano zbunjuje norme i očekivanja. Obitelj je to koja je uvijek voljna prilagoditi se i naučiti nove stvari.

Siguran sam da smo svi stekli nove vještine ovih dana. Osobno, ponosan sam na sebe što sam se uključio na društvene mreže. Godinama sam putovao diljem svijeta pričajući raznoj publici o Marijinim obrocima i sada, iznenada, našao sam se u nemogućnosti činiti to. No jednostavno ne mogu prestati pričati o Marijinim obrocima! Stoga sam (uz pomoć mlađih članova obitelji) napravio Instagram račun. Shvaćam da je većina planeta pronašla način kako to učiniti puno ranije, no to je za mene poprilično veliko postignuće.

Na neki se način čini kako su mnoge stvari, koje bi inače zahtjevale godine razvijanja, postale uspješne u periodu nekoliko tjedana. No ne možemo stajati na mjestu. Ovi nevjerojatni podvizi ne bi bili mogući bez vaše potpore. Nakon svih ovih godina ne mogu tvrditi da razumijem čudo Marijinih obroka, no znam sada, više nego prije, da mala djela ljubavi – vaša mala djela ljubavi – nisu uopće mala.

Svako od njih ima posljedice koje mijenjaju oceane i generacije. Oni čine živote nebrojne djece i obitelji toliko boljima i, zajedno, upiru u nešto mnogo veće od svih nas. U svojoj Uskrsnoj poruci opisao sam nas poput djece u Africi koja donose malene drvene štapove svako jutro u školu kako bi pridonjeli vatri koja kuha njihovu kašu. Vatra Marijinih obroka se nije ugasila! Sada sjaji više nego ikada prije, raspršuje mrak i osvjetljuje ovu dugu noć sve dok zora ne dođe.

A zora će zaista doći.

Neka vas blagslovi Bog i čuva vas,
Magnus.