Back to all stories | Posted on 31 May 20

Dragi prijatelji,

Nadam se da je vas i vašu obitelju novi tjedan pronašao u dobrom zdravlju.

Ovaj je tjedan nastavio donositi dobre vijesti iz raznih zemalja programa prehrane Marijinih obroka, s izvještajima o napretku u usuglašavanju i provedbi planova kako bismo djecu hranili u njihovim domovima, a istovremeno vidimo razne nove načine prikupljanja donacija koji zamjenjuju ranije planirane aktivnosti koje više nisu moguće.

U kratkom vremenu od svega nekoliko tjedana uspjeli smo posve promijeniti mnoge odavno ustaljene stvari. To je nevjerojatno postignuće. Neki od nas bi to možda opisali kao čudo. Neki će u tome jednostavno vidjeti istinitost stare izreke: “Potreba je majka izuma.” Morali smo to napraviti jer volimo djecu.

Ali smatram kako postoji i drugi razlog zašto je ova brza prilagodba bila moguća. Možda se čini kako smo jako brzo izgradili posve novu kuću – no, u suštini, nismo morali izgraditi nove temelje za nju. Naša vizija, misija i vrijednosti do kojih toliko držimo naši su čvrsti temelji na kojima uvijek nastavljamo graditi. Bez njih možda bismo se još uvijek pitali gdje započeti kopanje, a možda ne bismo niti pokušali.

Naposljetku, zatvaranje škola i sve ostale posljedice Covida-19 stvari su tako daleko izvan naše kontrole da smo mogli donijeti posve opravdanu odluku da jednostavno prihvatimo kako se naši dnevni obroci ne mogu posluživati dok traje ova situacija – i čekati da sve to prođe. Isto vrijedi i za bazu podupiratelja – mogli smo prihvatiti neizbježni pad u donacijama i u skladu s time planirati posluživati manje obroka za manje djece. Ali naše vrijednosti – srce onoga što su Marijini obroci – ne dopuštaju nam prihvatiti nijedan od tih pristupa. Ni na tren.

Podsjetili smo se da smo cijelo vrijeme imali ‘vjeru u urođenu dobrotu ljudi’. To vidimo naglašeno svugdje oko nas ovih dana; u našim podupirateljima koji nastavljaju davati bez obzira na vlastite poteškoće, i u našim volonterima koji nastavljaju djelovati bez obzira na izazove na koje nailaze u vlastitim životima i obiteljima.

Još jedna od naših osnovnih vrijednosti je da ‘poštujemo dostojanstvo svakog ljudskog bića i obiteljskog života’ i, dok nastavljamo hraniti djecu u njihovim domovima, slavimo svaki život i prepoznajemo dostojanstvo i jedinstvenost svake obitelji dok se svim snagama trude hraniti i obrazovati svoju djecu. Razumijemo sada više nego ikada prije koliko je važno bilo ‘raditi na razvijanju dugotrajnih odnosa temeljenih na uzajamnom povjerenju s onima koji provode i nadziru naš rad sa siromašnima’ i svjedočimo također, ovih dana, brojnim primjerima ‘spremnosti ljudi da mole i poste za naš rad’.

Ne smatramo se ‘primarnim pokretačima’ ove misije. Ona ne pripada nama; mi smo jednostavno upravitelji ovog dara Marijinih obroka i na usluzi svima koji žele sudjelovati. Nemamo kontrolu nad budućnosti i ne možemo predvidjeti svaki njen aspekt s bilo kakvom sigurnošću.  Najviše nas zanima sadašnjost, potreba koje je pred nama sada, kada razmišljamo o ovom radu. To ne znači da nismo svjesni važnosti planiranja i želje da provodimo ovaj rad na način koji za cilj ima stvaranje bolje budućnosti djece koju služimo. To samo znači da ne zanemarujemo današnje potrebe djece u ime neke nesigurne budućnost ili ideologije.

Hvala vam na svemu što činite ovih dana. Vaša mala djela ljubavi ljepša su i dublja od bilo kojih riječi –‘Marijini se obroci… najviše temelje na djelima, a ne na priči, teoretiziranju, ili govorenju drugima što bi trebali raditi.’

Želim vam dobar tjedan!

Božji blagoslov,
Magnus.