Do Hawine je škole sat vremena hoda, a kako obitelj nema novaca za prijevoz, Hawa ustaje u 5.30 ujutro, pomaže baki započeti prve jutarnje poslove i zatim kreće na dug i zamoran put.

Back to all stories | Posted on 17 December 21

Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač i glavni direktor Marijinih obroka, i ovoga Božića šalje poruku punu nade kako bi nas podsjetio na više od 2 milijuna djece koji vjerojatno neće primiti božićne poklone, ali zato imaju, zahvaljujući ljudima velikoga srca, obećan obrok koji će im darovati svjetliju budućnost. Njegovo pismo u cijelosti pročitajte u nastavku.

 

Dragi prijatelji,  

darovi pod božićnom jelkom dio svoje čarolije duguju šarenilu oblika i veličina. Možda je slično i s našim obiteljima. Svaka je drugačija, jedinstvena. Pogledajte samo dvanaestgodišnju Hawu – živi s bakom, tetom i četiri bratića i sestrične. Hawa možda nema hrpu darova kojima bi se mogla diviti, ali zadovoljna je i sretna kad može sjesti pod krošnju golemoga starog drveta u dvorištu i slušati dragu baku, Konah, kako pripovijeda svoje priče.  

Hawa je Konahin ponos i sreća.

“Kuha, pomaže mi čistiti kuću i prati prljavo rublje. Pomaže mi donijeti vodu za moju kupku jer moje zdravlje nije najbolje“, kaže Konah ponosno. „Želim da ide u školu i uči da bi u budućnosti mogla pomoći samoj sebi. Ja sam stara i ne mogu joj pomoći.”

Do Hawine je škole sat vremena hoda, a kako obitelj nema novaca za prijevoz, Hawa ustaje u 5.30 ujutro, pomaže baki započeti prve jutarnje poslove i zatim kreće na dug i zamoran put. Nasreću, njezina je škola među 620 škola u Liberiji koje primaju Marijine obroke. Obećanje toga svakodnevnog obroka za Hawu nije nimalo nevažno.  

‘Kad nema novaca kod kuće, nema ni riže koju bismo skuhali za obrok. Bez Marijinih obroka, obuzima me slabost i ne mogu čitati.’

A Hawa mora mnogo čitati jer želi postati liječnica, „baš kao i njezina rođakinja, koja je pomogla baki da ozdravi kad je baka bila jako bolesna zbog malarije“.

Hawa je jedno od dva milijuna djece do koje Marijini obroci stižu svakoga školskog dana. Sva su ta djeca različita, baš kao i njihove obitelji. Mnogi žive u zonama ratnih sukoba ili u izbjegličkom logoru. Tisuće drugih trpi nestašicu i glad. Uglavnom daleko od očiju novinara i kamera. Ali svi dobro poznaju strah od gladi, od toga da će im glad jednog dana razoriti obitelj i ukrasti budućnost. I svi vam žele zahvaliti u ovo vrijeme Božića na obećanju obroka koje ih drži u školi. Možda ih na božićno jutro neće dočekati hrpa darova pod jelkom, ali njihovi snovi žive i vode ih dalje, zahvaljujući i vama. A bakine su divne priče ionako besplatne.  

 

Neka dragi Bog blagoslovi vas i vaše obitelji ovog Božića,  

Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač Marijinih obroka