S.Doroteja iz Benina: Djeca ne znaju za koronu, djeca hoće jesti

Back to all stories | Posted on 28 July 21

U emisiji “55 minuta kod Željke Markić” gostovala je s. Doroteja Dunđer, redovnica Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice koja već 33 godina djeluje u Beninu – jednoj od najsiromašnijih afričkih država, piše narod.hr. Sestra Doroteja, rodom iz Žepča (BiH), svoj je misijski apostolat započela u beninskom selu Affamey još 1988. godine, a danas djeluje u zajednicama Poro Novo i Malanhoui na jugu Benina i u selu Biro na siromašnom sjeveru te zemlje.

U svojim zajednicama redovnice skrbe o siročadi i siromašnim djevojčicama, kojima uz pomoć dobrotvora, ali i angažmana lokalne zajednice omogućuju osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te pohađanje različitih tečajeva. Sestre trenutno otvaraju već petu školu u Beninu, gdje će, kao i u ostalim školama, djeci pružati dnevni obrok kroz program Marijinih obroka. S. Doroteja je koordinatorica svih kuhinja Marijinih obroka u Beninu koje otvaraju Marijini obroci Hrvatska.

 

O Marijinim obrocima

“Prvi kuhinja je otvorena preko vlč. Odilona, a s vremenom su i druga sela tražila istu takvu kuhinju za njih. Mnogi traže, ali moramo djelovati postupno radi što bolje organizacije. Kad otvorimo kuhinju u jednoj školi, mnogi roditelji iz susjednih sela premještaju djecu u našu školu, kako bi imali što jesti. Pratimo tjedni jelovnik tako da djeca jedu raznoliku hranu, a u ponudi je – ovisno o danu – riža, jaja, žganci s umakom i ribom i grah s kukuruznim brašnom. Većina njih nikada nije jela jaja kod kuće jer je to za njih luksuz. Međutim, ponosni su, i ne žele priznati da su gladi i da nemaju. Također, taj jedan obrok podijele na više porcija i nose doma da nahrane sestru ili brata.

Djeca dolaze u školu koja završava u podne i do 15 sati imaju pauzu. U tom vremenu trebali bi otići kući na ručak i vratiti se, ali mnoga djeca žive daleko, a mnogi i nemaju ništa za jesti kod kuće sve do navečer. Zato je podnevni obrok koji im mi dajemo u školi veliko bogatstvo i za školu i za narod jer se među djecom vidi promjena u volji za učenjem.

Lokalna zajednica intenzivno sudjeluje u otvaranju nove kuhinje Marijinih obroka. Mještani donose drva, vodu, a žene koje kuhaju plaćene su za njihovu pomoć. Djeca sama donose manje količine drva u školu, što je potrebno za kuhanje. Oni, dakle, sami osiguravaju potrepštine i radnu snagu, a uključuju i djecu u taj rad. Tako shvaćaju da je to njihova kuhinja i njihov uspjeh.” - između ostaloga govori s. Doroteja.

Što je sve s. Dorotea rekla o životu u Beninu te djelovanju sestara u zajednicama pogledaje u videu.