Covid-19

Dragi prijatelji,

Nije ugodno pripadati Marijinim obrocima ako volimo mirno sjediti. Može nam se činiti kao da nikako ne stižemo na svoje odredište. Čim dođemo tamo gdje želimo (trenutno je to ponovno osigurati prehranu kod kuće za svu djecu u našem programu dok su škole zatvorene) nova potreba iskrsne pozivajući nas sljedećoj skupini djece koja čekaju.

Ovaj tjedan, razarajući utjecaj karantene uzrokovane Covidom-19 na najsiromašnije zajednice na svijetu, postaje bolno jasan. Dobivamo teške nove zahtjeve za pomoć od ljudi koje poznajemo i kojima vjerujemo a koji rade nevjerojatan posao s nekom od najranjivije djece na svijetu – siročadi, djece s ceste, djece koja imaju AIDS i one koja trpe sve vrste zlostavljanja i zanemarivanja. Jedna od tih skupina, koja radi s visokorizičnom djecom u siromašnom predgrađu u jednoj od naših programskih zemalja, upravo nam je poslala poruku:

"Većina djece pogođene ovom situacijom nekad je imala hranu, ispodprosječnu doduše, osiguranu neformalnim radom njegovatelja, što trenutno nije moguće. Sve će zaista biti korisno jer djeca danima budu bez hrane. Vjerojatno će umrijeti od gladi. A većina živi s AIDS-om i preživjela je rodno zasnovano nasilje. Djecu angažiramo s puno virtualne psiho-socijalne podrške, ali naši napori ne uspjevaju jer im nedostaje prehrana."

Odgovaramo na ove hitne molbe - i druge slične - što je brže moguće, ali ne zanemarujemo ogroman zadatak održati svoje obećanje za ostalih 1,6 milijuna djece koji se oslanjaju na Marijine obroke. Za nas će uvijek postojati „sljedeće dijete koje čeka“ i naša ljubav prema tom djetetu znači da nikada nećemo odmarati dok ne dođemo do njih. Iznova i iznova vidimo da su svi napori da se pomogne djeci koja pate da se razviju i pobjegnu od siromaštva beskorisni ako prvo ne osiguramo da imaju dovoljno za jesti svaki dan.

Sjećam se da sam jednom posjećivao školu u jednom od najsiromašnijih slamova na Haitiju, gdje smo nedugo prije toga počeli posluživati Marijine obroke, a zidovi učionice bili su ukrašeni plakatima koje su djeca napravila kako bi nas dočekala. Jedan je jednostavno poručivao: "Hrana čini bolje". Ne možemo sve riješiti. Toliko toga što se događa u svijetu je izvan svake naše kontrole. Ali za najsiromašnije dijete hrana uvijek čini bolje. Puno, puno bolje. Također im omogućuje da putuju dalje od tog mjesta, osiguravajući da i za njih ovo vrijeme gladi i patnje nije konačno odredište.

Božji blagoslov,

Magnus.

Prethodne Magnusove poruke pronađite ovdje: 

11.05.2020

04.05.2020.

26.04.2020.

06.04.2020

29.03.2020.

21.03.2020